Elektrības pieslēgums

Kā jau iepriekšējā raksta minēju, zemes gabalam, kurš ir apmēram 30 metrus plats, tieši pa visu pāri gāja elektrības līnija, kura nodrošina elektrības pieslēgumu tēva mājai, kas atrodas blakus zemes gabalā, līdz ar to aptuveni 10x10m mājas novietošana uz šī zemes gabala, ņemot vērā pieļaujamos attālumus no gaisvadu elektrības līnijas un zemes gabala robežas, bija praktiski neiespējama. Tā kā tāpat bija nepieciešams jauns elektrības pieslēgums, nolēmām uzreiz nošaut 2 zaķus un, veidojot jauno elektrības pieslēgumu, likvidēt arī esošo gaisvadu līniju. Šo faktu atviegloja tas, ka gar zemes gabalu jau iet lielais pazemes kabelis, kas nodrošina elektrību visam ciematam un līdz ar to tikai bija jānovieto skapis un jāpārslēdz esošais pieslēgums. Man par pārsteigumu, viss šis prieks kopā izmaksāja tikai, apmēram, 2500 EUR. Cik zinu, parasti pliks pieslēgums, bez minētajām papildus līnijas aizvākšanām, maksā ap 2000EUR.

Viss process ilga, apmēram, 4 mēnešus (diemžēl šajā laikā neveicu pierakstus un šo visu aprakstu pēc atmiņas). Viss sākās aprīlī ar topogrāfijas izstrādi un tehnisko noteikumu un tāmes pieprasīšanas no sadales tīkla. Sadales tīklam par realizāciju samaksājām augusta sākumā, kad arī veicu bildēs redzamos arheoloģiskos izrakumus.

~30m grāvis no plānotās skapja vietas uz aptuveno nākotnes mājas atrašanās vietu 80cm dziļumā tika izrakts 2 dienās. Būtu izracis vienā, bet visu laiku lija lietus. Ja pie nelielas smidzināšanas vēl strādāju, tad brīžiem gāza tā, ka saimnieks pat savu suni nedzītu ārā.

20160807_123522

Pēc tam, kad Sadales Tīkls bija pievienojis manu kabeli skapim tika novietots kabelis un aizbērts grāvis. Grāvi gan biju izracis ļoti laicīgi, jo izbūve tika veikta augusta beigās vai septembra sākumā (īsti neatceros). Tik laicīgi to darīju ar domu, ka viņi rokot savus kabeļus uzreiz ievilks arī mana kabeļa galu sadales skapī, ko viņi arī izdarīja. Šo visu varēja izdarīt pateicoties tēvam, kurš bija tur uz vietas un uzreiz kad viņi lika savus kabeļus iedeva arī manējo. Tajā pašā vakarā uzreiz aizbraucu ierakt kabeli zemē.

Tā kā nesenā pagātnē vairāku tuvējo māju būvlaukumos tika nozagti elektrības kabeļi tos vienkārši izraujot no gofras, tad tika veikti papildus pasākumi, lai to novērstu. Abos gofras galos kārtīgi sapūstas celtniecības putas. Arī pa vidu vēl izgriezu gorfrā caurumu un sapūtu pilnu ar putām. Izejas kasti iemontēju suņu būdā (suns gan tur nedzīvo), lai papildus apgrūtinātu garnadžus un pasargātu to no lietus.

Ja nemaldos, ap septembra beigām, Sadales tīkls pabeidza izbūvi un varēju izvēlēties elektrības piegādātāju. Izvēlējos 220 Energia, jo pēc aprēķiniem sanāca nedaudz lētāk uz manis plānoto patēriņu (200-300kW 3fāzes 25A) un kolēģis, kurš lieto viņu elektrību jau vairākus gadus, neko sliktu nevarēja pateikt.

4 domas par “Elektrības pieslēgums

Komentēt